Groep 3,4,5 

Deze naschoolse cursus bestaat uit 7 lessen van 1,5 uur. We gaan leren naaien met de hand en alles wat daarbij komt kijken. Wat heb je nou precies nodig om te kunnen naaien? Stoffen, patronen, fournituren, en wat nog meer? Zo heb je vast wel eens van naalden en spelden gehoord, maar wat is nou eigenlijk het verschil? En een vingerhoedje, waar heb je dát nou weer voor nodig? We leren aanhechten, afhechten en verschillende steken: zoals de rijgsteek (die iedereen misschien  al wel kent), maar ook de naaisteek, oversteek en de héle mooie festonsteek. En dan gaan we natuurlijk ook écht iets maken! Zoals een portemonneetje of tasje van vilt, wat je kunt versieren met opgenaaide knoopjes en kralen. Daarna gaan we ook nog werken aan seizoensgebonden decoraties. In het blok voor de kerstvakantie zal dat bijvoorbeeld iets leuks zijn voor in de kerstboom. Wat natuurlijk ook leuk is om te geven als kerstcadeautje aan een dierbaar iemand. Helemaal zelf gemaakt, hoe leuk is dat!


Aan het eind van de cursus zal er een kleine presentatie gehouden worden, om alle creaties (onder luid applaus uiteraard! ) aan de ouders te kunnen laten zien. Om het dan eindelijk mee naar huis te mogen nemen.

Groep 6,7,8

Deze naschoolse cursus bestaat uit 7 lessen van 1,5 uur.

Wat komt er allemaal kijken bij naaien? Je leert in eerste instantie over alles wat je nodig hebt om te kunnen naaien: stof, garen, naalden, spelden, patronen, stofschaar, meetlint….en wat is eigenlijk versteviging, een naadwaarde, een tornmesje, en wat zijn fournituren?

Natuurlijk gaan we ook écht aan de slag! Nee, niet met de hand, maar op een naaimachine! Je leert hoe je een machine moet inrijgen. Daarna gaan we oefenen om zowel met je voet (gas geven, of juist niet) als met je handen (het geleiden van je naaiwerk) te werken. Recht naaien, bochtjes maken, aan- en afhechten, keren, verschillende stiksels uitproberen.

Als we dit allemaal onder de knie hebben, wordt het tijd voor het échte werk. We gaan een tas maken! Welke je bijvoorbeeld als gymtas kunt gebruiken, maar ook voor allerlei andere ik-heb-een-tas-nodig-momenten.

Je kiest uit een selectie stoffen hoe jouw unieke tas er uit komt te zien en hoe je deze wilt vormgeven. De ontwerp fase dus! Vervolgens knippen we het tassenpatroon uit, gaan we de stoffen knippen en de tas naaien.

Aan het eind van de cursus zal er een kleine tassen-modeshow gehouden worden, om alle creaties (onder luid applaus uiteraard! ) aan de ouders te kunnen presenteren.

Deze activiteit wordt aangeboden door Esther Kocis-Rosenbrand van Rosie & Me.